Ontvang onze nieuwsbrief:

Ambachtsschool wordt Vrijeschool

Nieuw R. Steinercollege Rotterdam (ontwerp: team Arcis-Arconiko)
Vm. Ambachtsschool Rotterdam Crooswijk   Rendering van de nieuwe houten draagstructuur

18 november 2014: De vm. Ambachtsschool te Rotterdam Crooswijk, is een klassiek schoolgebouw (1909) met hoge ruimten en royale raampartijen. Het gebouw wordt komend jaar getransformeerd tot een eigentijds gebouw voor het middelbaar onderwijs van het Rotterdamse Rudolf Steiner College.


Ambachtsschool wordt Vrijeschool

Team Arcis-Arconiko verzorgt het ontwerp en de uitvoering en wil de vm. Ambachtsschool in oude glorie herstellen. De twee evenwijdige vleugels met een totaaloppervlak van ca. 5000 m2, worden ruimtelijk verbonden door een nieuw schoolhart met entree en theater. De nieuwbouw is ontworpen met houten spanten van 4 tot 8 meter hoog. Arconiko architecten heeft al vaker een Vrijeschool ontworpen, maar heeft zich voor dit project het gedachtegoed van Rudolf Steiner nog meer eigen gemaakt, hetgeen tot uiting komt in het ontwerp en het  gebruik van natuurlijke materialen als hout, steen en fibercement.

Het pand is de laatste decennia niet meer als school in gebruik, het was jaren in gebruik door kunstenaarscollectieven en nauwelijks onderhouden. Dit vergt een ingrijpende bouwkundige aanpak. Zo omvat het fundatieherstel een geheel nieuwe fundering van stalen buispalen onder beide bestaande scholen. In totaal beteft dat zo'n 300 palen met een doorsnede van 273 mm en een lengte van 17-23 meter. De vloeren worden geëgaliseerd, omdat er  hoogteverschillen van meer dan twintig cm zijn, en wandscheuren worden gedicht.

De sterke punten van het bestaande gebouw worden o.a. ingezet voor de verbetering van het binnenklimaat. Zo worden de hoge ruimten benut voor een optimale luchtverversing zonder dat de gebruikers last hebben van tocht. De grote ramen laten overvloedig daglicht binnen tot diep in de lokalen, waardoor het verbruik van kunstlicht vermindert.

Het wordt een Frisse School: in het ontwerp is veel aandacht besteed aan het combineren van energiezuinigheid en het verbeteren van het binnenmilieu. Wanden, vloeren en daken worden geïsoleerd. De eisen aan het oude gebouw zijn hoger dan de huidige nieuwbouweisen; alle wanden hebben een Rc-waarde van meer dan 3,5 en de vloer en het dak hebben eenn Rc-waarde van meer dan 5. Het enkelglas wordt vervangen door isolerend dubbelglas en elektra wordt opgewekt met zonne-energie dankzij de 192 m2 zonnepanelen.Op de platte en flauw hellende daken komt natuurlijke begroeiing.

Op deze locatie wordt het merendeel van de energie duurzaam opgewekt. Door de WKO-installatie komen warmte en koeling uit de grond en hierdoor ligt het energieverbruik aanzienlijk lager dan bij een gemiddelde nieuwbouwschool. Om de leerlingen het energiesysteem te laten ervaren, komt er in de hal een digitaal energiescherm waarop opwekking en verbruik zijn af te lezen.

 

opdrachtgever Gemeente Rotterdam
bouwer COMeG
bvo bijna 6.500 m2
oplevering zomer 2015

adres Tamboerstraat 17 - 3034 PT Rotterdam

info Frido van Nieuwameringen Arconiko architecten

 

tip!

Rudolf Steiner in de Kunsthal t/m 11 jan.2015

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl