Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #8

illustratie Jan B: Tony Tan Jan Brouwer (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

06 april 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 7 d.d. 6 april 1998.


Janboel #8

Hallo Jan,

“Het is een vreemde combinatie: de kille onpersoonlijkheid van de techniek en de vlammen van de extase”. Dit schreef Milan Kundera in het boek “De traagheid”. Elke keer weer schrik je toch van het onbegrip van de maatschappij inzake de techniek. We leven allang in een technische omgeving, ja zonder die techniek zouden we ons geen raad weten; en toch wordt de relatie mens-techniek als onpersoonlijk ervaren. Het is de schuld van de radiomannetjes, denk ik. Die hebben ons mooie houten kisten voorgetoverd met de techniek onzichtbaar in hun binnenste. Een groenachtig schijnsel aan de voorzijde verlichtte een lijst met bekende en onbekende steden, waarbij de aardrijkskundeles op school verbleekte. Via de geribbelde knop kon je de gehele wereld horen. Maar o wee als het katoenen draadje kapot ging.

 

Zo is het ook gegaan bij de introductie van techniek in de architectuur. Warmte werd vroeger opgewekt in de eigen haard, het water haalde uit de put achter je huis. Warmte wordt nu elders gemaakt en waar het vandaan komt weet niemand. De knoppen zijn ook naar de knoppen want bijna overal is een afstandsbediening voor beschikbaar. De afstand tussen mens en techniek wordt groter. Technische ontwikkelingen in de bouwtechniek zijn er natuurlijk wel, maar alles wordt weggesmeerd onder een traditioneel botersausje zodat je het niet ziet. Kijk maar eens door een jaargang BouwWereld. Moeten we het publiek extra voorlichten? Moet er een nieuwe NVSH (Nederlandse Vereniging voor Selectieve Heroriëntatie) worden opgericht? Ach, laat maar.


Ik herinner me plotseling jouw uitspraak: “Architectuur is als een commercial die het gewone programma onderbreekt. Voor zoutjes en voor een plas.”

 

Je Jan (Brouwer)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl