Ontvang onze nieuwsbrief:
Onderzoek

Kick-off Bouwtex: nieuw onderzoek naar gebouwtransformaties met textiel

dinsdag 28 november 2017 / 13:00 - 18:00
Energy Transition Centre (EnTranCe) - ruimte E1.21/22 -, Zernikelaan 17, 9747 AA Groningen > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Mieke Oostra

Gangbare transformaties van gebouwen zijn vaak ingrijpend, irreversibel en gaan met (zeer) veel materiaalgebruik gepaard. Dit maakt het transformeren van gebouwen duur en tijdrovend en het heeft een onnodig grote milieu-impact. De stelling, van de bij dit RAAK-project BouwTex aangesloten organisaties, is dat met textiel tot andere, lichtere en meer flexibele oplossingen gekomen kan worden.


Kick-off Bouwtex: nieuw onderzoek naar gebouwtransformaties met textiel

Waarom textiel?
Textiel heeft in het verleden in verschillende toepassingen bewezen waarde toe te kunnen voegen aan gebouwen, door ze te beschermen tegen weersinvloeden (tent- en andere afschermconstructies), gebouwprestaties te verbeteren (isolatiewaarde, akoestiek) en de belevingswaarde te vergroten (visueel, vorm). Die potentie van textiel voor gebouwverbetering gaan we benutten in de vraag naar goedkope en snelle transformatie van vastgoed. Textiel is licht in gewicht, makkelijk te vormen, sterk, isolerend, vochtregulerend en kan goed voorzien worden van extra functies. Met name in gebieden met aardbevingsgevaar en gebieden met een (tijdelijke) vraag naar flexibele indeling van ruimtes kan textiel waarde hebben.

Doel bijeenkomst

Het doel van deze bijeenkomst is om kennis te maken met:
• de mogelijkheden van textiel voor de bouw
• de nieuwbouw en faciliteiten van BuildinG
• een eerste proof of concept van BouwTex met daarin proefstukken voor drie productideeën op basis van textiel
en om samen te filosoferen over wat voor extra functionaliteiten we mee zouden willen geven aan de te ontwikkelen prototypes.

Onderzoek
Oktober 2017 start het onderzoek naar de mogelijkheden van textiel voor de bouw in het kader van renovatie en herbestemming van gebouwen. In dit project zullen nieuwe producten voor de bouw worden ontworpen en worden getest om te zien of zij ook voldoen aan de vooraf vast te stellen prestatie-eisen. Er zullen twee concepten worden ontwikkeld om buitenmuren in aardbevingsgebieden te versterken m.b.v. textiel, en er worden twee concepten ontwikkeld voor lichte flexibele binnenwanden. Van deze concepten zullen ook prototypes worden gemaakt die in proefopstellingen zullen worden opgesteld. Textiel leent zich bij uitstek voor het inweven van relevante functies, welke zijn dat? Aan welke eisen vinden wij dat deze nieuwe componenten moeten voldoen? Verder zal verkend worden wat hun potentie is voor de bouw. Nieuwe ketens van bedrijven worden gevormd om de nieuwe materialen en producten te realiseren.

 

Dit onderzoeksproject duurt twee jaar en wordt geleid door het lectoraat Ruimtelijke Transformaties van de Hanzehogeschool Groningen in combinatie met Saxion in Enschede. Contactpersoon is Mieke Oostra en Booosting is een van de betrokken partijen.

Duurzame kennis opdoen
De Hanzehogeschool, Saxion en Booosting bieden u de mogelijkheid om kennis te nemen van de nieuwe mogelijkheden van textiel voor de bouw en het ontwerpen volgens de principes van biomimicry.

 

Afgelopen jaren is door MODINT, de brancheorganisatie voor textiel, een aantal routekaartprojecten uitgevoerd met support van RVO. Eén ervan ging over textiele constructies in de bouw. Vervolgens is één van die concepten uitgewerkt: het is zelfklevend textiel dat kan worden aangebracht op buitengevels en binnenwanden. Textiel kan voorzien worden van een aantal functies zoals vuil en water afstotendheid e.d. De demonstrator die getoond wordt bestaat uit drie delen: geur vangend, een smart kleureffect en een katalysator die schadelijke stoffen afbreekt. De textielen zijn op een schuimlaag gemonteerd die vervolgens aan een wand kunnen worden bevestigd. Natuurlijk zijn er vele variaties mogelijk, we zijn benieuwd naar uw reacties op dit concept!


13:00 inloop

13:30 opening & nieuwe opgaven voor Bouw & Textiel
Mieke Oostra - dagvoorzitter
Lector Ruimtelijke Transformaties Hanzehogeschool Groningen


13:45 mogelijkheden van Textiel voor de bouw
Ger Brinks
Lector Smart Materials Saxion Enschede

14:15 presentatie van Proof of Concept

Ger Brinks en Maarten Douwe Bredero - architect

 

14:45 pauze

15:15 brainstorm

Ideeën genereren met betrekking tot toepassing en bijbehorende eisen aan de te ontwikkelen producten

16:15 in- en rondleiding BuildinG

Rolf Koops - directeur BuildinG


17:00 borrel in BuildinG tot 18:00

 

meer info

Bouwtex

BuildinG

RAAK subsidie

 

inschrijven

 

organisatie
Hanzehogeschool Groningen - Kenniscentrum Noorderruimte


contactpersoon
Mieke Oostra
m.a.r.oostra@pl.hanze.nl

 

Tot ziens op 28 november!

Schets textiele binnenwand (bron: Hanzehogeschool) BuildinG
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl