Ontvang onze nieuwsbrief:

Rijkswaterstaatkantoor Westraven door ABT adviseurs in bouwtechniek

Westraven 1 Westraven 2 Westraven 3
Organisatie: ABT adviseurs in bouwtechniek
Samenwerking met:
Locatie: Griffioenlaan Utrecht
Website: http://www.abt.eu/nl/projecten.asp?projectid=113&projectcatid=3

Beschrijving:
Rijkswaterstaatkantoor Westraven: een tweede huidgevel van gaasdoek

Een doek van glasweefsel als tweede huid. Het Rijkskantorengebouw Westraven in Utrecht, een ontwerp van Architectenbureau Cepezed uit Delft, krijgt de primeur. Oskomera ging mede de uitdaging aan voor het ontwikkelen, leveren en monteren van de gevelconstructie bestaande uit: staal, aluminium, glas en glasvezeldoek. “Niet alleen het doek, maar ook de bevestiging- en spanconstructies zijn bijzonder”, aldus Wim van den Einden, projectleider en Leon van Osch hoofd verkoop van de Oskomera Group.

Eind jaren tachtig kwam de discussie opgang dat er iets moest gebeuren met de Rijkskantorengebouw Westraven in Utrecht. De toren voldeed niet meer aan de eisen die aan een hedendaagse kantorenhuisvestiging worden gesteld, vooral op het gebied van klimaatbeheersing en brandveiligheid was het gebouw duidelijk voor verbetering vatbaar. In 1996 werd besloten de toren te renoveren, enkele jaren later werden daar nog nieuwbouwplannen aan toegevoegd. De bouw wordt uitgevoerd door de combinatie Westraven b.v., waarin Ballast Nedam Bouw, BAM Utiliteitsbouw, Homy technische installaties en Imtech Projects samenwerken.

Ensemble
Het nieuwe gebouw heet Ensemble (zie artist impressie - bron: Rijksgebouwendienst). De naam komt voort uit de combinatie van de volledig gerenoveerde toren, in samenspel met de lagere nieuwbouw. Daardoor ontstaat een totaal brutovloeroppervlak van 30.000 m2. De toren heeft een hoogte van 84 meter met in totaal 24 verdiepingen. In het ontwerp zocht de architect naar een combinatie tussen een bijzondere architectuur en uitstraling, in relatie tot de functie van het gebouw. Tevens diende het accent in het gebouw te liggen op duurzame energiebeheersing. Op die manier ontstond ook het idee voor en de behoefte aan een tweede huid façade.

Het doek
Het doek dat als tweede huid façade wordt aangebracht, is nog nooit eerder toegepast in Nederland. Het doek is van speciaal glasweefsel met een tefloncoating.
Het doek is semi-transparant en is bedoeld om gedeeltelijk de winddruk weg te houden van de binnengevel, zodat de ramen veel vaker open kunnen, ook op de bovenste etages. Daarnaast heeft het doek een zonwerende functie. Het doek wordt gemonteerd op speciaal ontwikkelde aluminium buizen welke scharnierend aan stalen balusters worden bevestigd. Speciale spanners houden het doek “strak”. De windtunneltesten en dynamische windbelastingstesten in Engeland moesten bewijzen dat zowel de constructie als het doek bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en de daarbij gepaard gaande belastingen.

Het doek wordt niet toegepast aan de gevelzijde van de A12 (Noordgevel). Hier is de geluidsbelasting het hoogst en is er minimale zonbelasting waardoor een geheel glazen tweede huid het meest effectief is. De overige drie gevels worden voorzien van een combinatie van glas en het weefseldoek welke in horizontale banen het bestaande gebouw omarmen. De doekstroken van 2 meter breed en een lengte van 50 meter worden telkens afgewisseld door volledige borstwerings glasstroken, die zorgen voor voldoende lichtinval in het gebouw. Tussen de bestaande gevels en de nieuwe huid worden, ten behoeve van onderhoud aan de gevels, looproosters voorzien. “In het ontwerp is bijzonder geraffineerd met de lichtinval gespeeld. Het doek zorgt voor schaduw op de glasstrook van de binnengevel terwijl de glasstroken licht in de spouw doorlaten zonder dat dit een storend effect of verblinding voor de gebruikers tot gevolg heeft.

Multi-disciplinair
Oskomera zorgt voor de statische berekeningen, engineering, testen, productie en de montage van het doek alsmede van de constructie waaraan het doek wordt opgehangen. Van Osch: “Dit is een echt Oskomera-project, waar zowel onze divisie R&D, Staalbouw als Gevelbouw bij zijn betrokken”. Oskomera Staalbouw zorgt voor de balusters, roostervloeren en de spanners en Oskomera Gevelbouw voor het glas, de spanbuizen en het doek. “De alom gewaardeerde synergie tussen onze werkmaatschappijen komt ook in dit project bijzonder goed tot zijn recht” aldus Van Osch. Komend najaar dient het project gereed te zijn.

Betrokken Booosting partners:
ABT, Cepezed, DGMR, RGD, Oskomera



Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl