Ontvang onze nieuwsbrief:

Vijf minuten met Joost Heijnis: over circulair bouwen en gebruiken - Renovatieprofs

Tijdelijke rechtbank Amsterdam (bron: cepezed) Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

08 januari 2016: Booosting voorzitter Joost Heijnis in gesprek met het platform voor de renovatiemarkt Renovatieprofs over circulair bouwen en gebruiken.


Circulair bouwen en gebruiken

 

Hoe werd je getrokken door het vak?

“Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor techniek, was altijd aan het knutselen en tekenen. Ik dacht lange tijd dat ik auto’s wilde gaan ontwerpen, maar ben toch Bouwkunde gaan studeren. Architectuur is niet mijn afstudeerrichting geworden, ik was namelijk teleurgesteld in de manier van lesgeven daarover. Ik vond dat er te weinig rekening werd gehouden met de bouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van een ontwerp. Ik heb me daarom gefocust op bouwtechnologie en productontwikkeling. Door een duwtje van mijn professor ben ik uiteindelijk toch bij een architectenbureau terecht gekomen, en daar zit ik nog steeds.”

Wat is het doel dat je nastreeft in je werk?

“Het klinkt afgezaagd, maar ik wil het beste gebouw maken voor de gebruiker. Om dit doel te bereiken moet je willen weten wat de gebruiker precies wil. Een laboratorium ontwerpen is heel anders dan een woonhuis. Je moet je afvragen: wat houdt de gebruikers bezig, wat doen ze dagelijks, waarom willen ze uit het oude gebouw? Opdrachtgevers vinden het vaak moeilijk om dat te benoemen. Bij Cepezed willen we alles begrijpen en alles in de hand hebben. Dat wordt niet overal gedaan: in de afgelopen 5 tot 10 jaar hebben architecten hun plannen steeds minder ver uitgewerkt, de aannemer komt steeds eerder aan tafel. Dat is niet per se erg, maar soms wordt vergeten hoe belangrijk een architect is; de architect heeft het overzicht en dat helpt om een goed afgestemd gebouw te leveren.”

Wat zijn volgens jou trends binnen de branche?
“De circulaire economie doet zijn intrede. Dan heb ik het niet alleen over demontabel bouwen, maar over remontabel of circulair bouwen. Dat betekent dat een gebouw voor meerdere doeleinden ontwikkeld wordt, of de componenten ontworpen zijn op hergebruik.”

De tijdelijke rechtbank in Amsterdam, waar je aan mee hebt gewerkt, is daar een goed voorbeeld van… “Dat klopt, dat is een gebouw dat tijdelijk gebruikt wordt. Het zal niet worden gesloopt, maar uit elkaar gehaald worden. Het is de bedoeling dat het dan ergens anders neergezet zal worden en een andere functie krijgt.

Je gaat over de tijdelijke rechtbank spreken tijdens de beurs Gevel 2016. Hoe belangrijk is een gevel voor een gebouw?
“Het is de huid van een gebouw, die moet alles kunnen. Een gevel moet wind en kou buiten houden, maar soms ook frisse lucht doorlaten. Hij moet licht doorlaten, maar er moet ook worden nagedacht over zonwering. En dan hebben we het nog niet over de esthetische eisen. Een complex geheel dus. Tenslotte moet een gevel passen bij de bestemming van een gebouw. Een rechtbank moet bijvoorbeeld sober zijn en betrouwbaar, veilig en neutraal overkomen.”

Wordt een gevel vaak onderschat?
“Veel architecten beginnen met het ontwerpen van de gevel. Ze willen dat deze goed en mooi is. Maar soms vraag je je af of ze zich wel verdiepen in de wensen van de gebruikers.”

 

Joost Heijnis is voorzitter van Booosting en projectleider bij architectenbureau cepezed.

 

Dit gesprek vond plaats op initiatief van platform voor de renovatiemarkt Renovatieprofs.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl