Ontvang onze nieuwsbrief:

Markthal als nieuw gebouwtype?

30 september 2014: Morgen opent koningin Máxima in Rotterdam de Markthal. Een nieuw gebouwtype als een hedendaagse kathedraal van het leven: een voedselmarkt (40x120 m2) op de begane grond, 35m open ruimte erboven en 228 appartementen voor Rotterdammers. Een gebouw met veel lucht.


Markthal als nieuw gebouwtype?

De aanleiding is de Europese wetgeving die verordonneert dat levensmiddelen niet meer in de open lucht verhandeld mogen worden. Zo krijgt het marktwezen, dat al 800 jaar in de buitenlucht plaats vond, een historische wending. En Rotterdam is de eerste stad waar die regelgeving in materie wordt omgezet. Andere grote steden zullen volgen. Het ontwerp van Winy Maas (MVRDV) werd in een ontwerpwedstrijd gekozen. Spannend zijn de fel gekleurde plafondschildering van gigantische groenten en fruit van Arno Coenen en de grote glasgevels met kabelnetten aan de beide koppen. Maurice Hermens RHDHV tekende voor het constructief ontwerp met de stijve betonranden in een ‘tennisracket’ model, ondanks de onvoorspelbare ‘Laag van Kedichem’ in de bodem.


Octatube werd de uitdagende taak toegewezen om de kabelnetgevels te engineeren, te produceren en te bouwen. De grootste kabelnetgevel in Europa. De kabels konden door Peter van de Rotten en zijn team perfect gepositioneerd worden en voorgespannen. De reflecties op het glas zorgen er overdag helaas voor dat de plafondschildering van buitenaf moeilijk zichtbaar is. Des te groter is dan de verrassing bij het binnentreden.

Dat plafond was waarschijnlijk beter zichtbaar geweest indien de gevel aan de pleinzijde een appartement dieper was ontworpen, zodat er schaduw op de bovenkant van de glasgevel zou zijn gevallen en daar de reflectie weg was. Zelden zien we een werk gebaseerd op pure ingenieurskunde. En om in termen van de naburige gotische Laurenskerk te spreken: de twee supergrote roosvensters zijn een teken van ingenieurskunst op hoog niveau. Elk tijdperk heeft zijn eigen hoogtepunten. Het bouwtype markthal maakt zijn eigen markt.

Mick Eekhout
directeur Octatube

 

bron: Cobouw Opinie 30 september 2014

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl