Ontvang onze nieuwsbrief:
Symposium

Nieuwe materialen voor ontwerpers en constructeurs

dinsdag 19 april 2011 / 14:00 - 19:00
Materia Inspiration Centre, Pedro de Medinalaan 1 , Steigereiland , Amsterdam > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Jan van der Windt

Kennisoverdracht over bouwinnovaties ziet Booosting sinds haar oprichting als één van haar taken. Actuele informatie over nieuwe bouwproducten, bouwtechnieken, bouwsystemen, bouwprocessen én bouwmaterialen. Booosting brengt inventieve bedenkers en actieve makers samen.


Vanmiddag geeft Jan van der Windt (Zonneveld Ingenieurs) het woord aan specialisten van Onderzoeksafdelingen uit zowel het Onderwijs als het Bedrijfsleven. Uiteraard wordt dit aangevuld met toepassingen uit de praktijk.

Wij zijn te gast in het (bijna te openen) nieuwe Materia Inspiration Centre (MIC), het eerste kantoorpand op de “Designstrip” op IJburg.

 

 

 

Programma  

14:00 Ontvangst + vrij bezoek MIC

15:00 Welkom + introductie

Ing. Jan vd Windt

Directeur Zonneveld Ingenieurs, secretaris Booosting

 

15:05 Lezing 1 Technologiediffusie in de architectuur
Prof. dr ir Wim Poelman
Hoogleraar Productrealisatie Utwente - CTW

 

15:30 Lezing 2 Koolstof-composiet: mogelijkheden en grenzen
Ludo van Schepdael - Engineer Solico

 

15:55 Lezing 3 Magnesium als constructiemateriaal

Ivo van Galen Sales Engineer i.s.m. Collega R&D-er

Mifa Aluminium

 

 

 

trap en gebouw van carbon-composiet

 

16:20 Tijd voor Thee

 

16:45 Lezing 4 Functioneel Textiel
Prof. dr ir Marijn Warmoeskerken
Hoofd onderzoeksgroep Engineering Fibrous Smart Materials
Utwente - CTW

 

17:10 Lezing 5 Slimme materiaalsystemen voor aanpasbare architectonische toepassingen

Ir Charlotte Lelieveld

Promovendus Dynamic Materials & Interactive Architecture

TUD – Bouwkunde

 

17:35 Lezing 6 Slank + Slim + Sterk
Ir Els Zijlstra

Creatief directeur Materia & Materia Inspiration Centre

 

18:00 Over + weer

18:15 Borrel + vrij bezoek MIC tot 19:00

 

Wim Poelman over het belang van Technologiediffusie in de architectuur: “In de architectuur wordt voortdurend nieuwe technologie toegepast, maar het lijkt er op dat de selectie hiervan niet gestructureerd plaatsvindt. Architecten en ingenieurs pakken op waar ze toekomst in zien, maar toeval lijkt een belangrijke rol te spelen. Natuurlijk probeert men specifieke strategieën uit . Zoals Biomimicry, waarbij op systematische wijze wordt onderzocht hoe de natuur constructieve, energietechnische en klimaattechnische vraagstukken oplost. Een andere systematische manier is de consequente associatie van in de “gewone industrie” gebruikelijke technieken met de bouw. Mooi voorbeeld is de ontwikkeling van Universiteit Twente van integraal schuimbeton. Een derde systematische manier is overleg met toponderzoekers in de nieuwe wetenschappen. Een uurtje met nano-wetenschappers levert jaren inspiratie op voor nieuwe ontwikkelingen.”

Ludo van Schepdael
is Engineer bij Solico Engineering en geeft u een korte introductie in de mechanica en de kosten van hoogwaardige composieten. De creatieve vrijheid van de architect is groter dan ooit tevoren, maar er zijn ook valkuilen. De lezing licht deze ontwerpmogelijkheden en grenzen toe. In een vogelvlucht gaan we langs casestudies en spraakmakende projecten als Rabin Center in Tel Aviv en Mediatheque Intercommunale Pau Pyrenees (Zaha Hadid architects).

De 3e lezing over een nieuw materiaal met veel potentie is Magnesium. Qua gewicht, sterkte en verwerkingseigenschappen kan dit metaal plastic en aluminium vervangen. Het voldoet zeer goed aan de eisen voor lichtgewicht constructies; als onderdeel van fietsen en auto’s wordt magnesium dan ook al geruime tijd toegepast. Onderzoek richt zich o.a. op goedkopere vervormingstechnieken (extrusie en spuitgieten) en corrosiebescherming. Mifa Aluminium uit Venlo ziet ook mogelijkheden om magnesium toe te passen in constructies.

De laatste tien jaar is er een stormachtige ontwikkeling in functioneel (lees: slim) textiel, aldus Marijn Warmoeskerken, Hoofd Onderzoeksgroep Engineering of Fibrous Smart Materials, Universiteit Twente/ CTW. Extra functionaliteiten kunnen via chemische of elektronische weg gecreëerd worden. Nieuwe ontwikkelingen in de nanotechnologie en digitale technieken spelen daarin een grote rol. In vogelvlucht geeft hij een overzicht van wat er op dit moment gaande is in de wereld van functioneel textiel en haar nieuwe toepassingen.

Promovendus Charlotte Lelieveld (TUD/Bwk) onderzoekt het toepassen van vervormbare smart materials in de architectuur. Vanuit het concept dat een gebouw zich continue zou moeten kunnen aanpassen aan de gebruiker en zijn omgeving, is zij op zoek naar smart materials die toepasbaar zijn op gebouwschaal. De focus ligt op vormveranderbare gebouwcomponenten voor functionele of klimaattechnische oplossingen. Bijvoorbeeld voor het controleren van de wind- of zonbelasting op gevelniveau. Door het toepassen van smart materials in een aanpasbare geveltesselatie kan een lichtgewicht systeem gerealiseerd worden. Experimenten met geheugenlegeringen en polymeren bieden mogelijkheden voor toepassing in bouwcomponenten. Ook andere zgn materialen-met-geheugen die hun weg al hebben gevonden in de gebouwde omgeving komen aan bod.

Els Zijlstra - Materia geeft u een wervelend overzicht van slanke, slimme en sterke materialen. Voor ontwerpers en constructeurs een inspirerend verhaal over de meest mooie voorbeelden uit natuur, design en aanpalende disciplines. Deze kennistransfers komen u in uw ontwerppraktijk vast en zeker een keer van pas.
Bovendien is het gloednieuwe Materia Inspiration Centre deze middag exclusief voor u toegankelijk; over de zin en mogelijkheden hiervan krijgt u eveneens een toelichting van Zijlstra.


U bent van harte welkom!


 

ontwikkeling materialen met geheugen

 

impressie van het binnenkort te openen nieuwe Materia Inspiration Centre


Klik hier voor een kort verslag van deze activiteit

Barrisol: niet-ontvlambaar PVCfolie > grote vormvrijheid, translucent + te bedrukken. Biomimicry: leren van een termietenheuvel Magnesium, materiaal vd toekomst Functioneel textiel Fysiek model smart composite, gefabriceerd van geheugen polymeer en legeringen
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl